Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en temperaturregulator?

I stängda system används temperaturregulatorer för att kontrollera temperaturen hos element, AC och andra apparater som arbetar med uppvärmning eller kylning. Temperaturregulatorer, eller termostater, kan vara mekaniska med en skala från snöflinga till 5 eller elektriska för mer precis temperaturinställning.

En temperaturgivare är den delen av en temperaturregulator som mäter den faktiska temperaturen. Mekaniska temperaturgivare består av material som drar ihop sig eller expanderar när temperaturen ändras. Elektriska temperaturgivare överför informationen till en mikrodator och reglerar ventilen med hjälp av en motor. Temperaturregulatorn jämför det faktiska värdet från temperaturgivaren med önskat värde (kontrollvärde). Om avvikelse förekommer (kontrollvärde) korrigeras temperaturen av temperaturregulatorns ställdon.

Temperaturregulatorer kan installeras på flera ställen inom ett värmesystem för att övervaka temperaturen och inte bara vid elementen. Temperaturen hos en värmegenerator, som exempelvis en panna, kontrolleras av en temperaturregulator i form av ett överhettningsskydd för att säkerställa att maxtemperaturen inte överskrids.

Tillbaka till översikt