Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en fastbränslepanna?

Fastbränslepannor är värmegeneratorer som levererar uppvärmning och varmvatten till hela huset som centralvärme under full drift. Fossila bränslen som brunkol, hårda briketter eller koks, eller förnybara bränslen som träflis, ved, träbriketter eller pellets, men också löv och annan biomassa, kan användas. Bränslet matas i regel in manuellt. Special-fastbränslepannor, som pelletspannor, använder oftast automatisk inmatning med skruvtransportör.

Beroende på typ av fastbränslepanna kan förbränningsluften tillföras underifrån eller från sidan och eldningen kan göras under- eller ovanifrån. Pannor med naturligt drag reglerar lufttillförseln med hjälp av klaffar. Till skillnad från pannor med naturligt drag har fastbränslepannor ett styrsystem och fläkt som kräver elektricitet för drift. Bland dessa fastbränslepannor finns också pyrolyspannan, som är begränsad till ett bränsle (ved), men som med sitt tvåkammarsystem har den högsta effektiviteten och de lägsta utsläppen.

Alla fastbränslepannor kräver mycket plats till torr förvaring av bränslet och kräver mer underhåll än olje- och gaspannor.

Tillbaka till översikt