Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är solvärmeenergi?

Solvärmeenergi konverterar inte solenergi till elektricitet som fotovoltaiska system gör, men till värme som kan användas för att producera varmvatten och som komplement till ett värmesystem.

Rader med vakuumsolfångare fyllda med en vätska, som oftast består av en blandning av vatten och propylenglykol, och som installeras på taket. Ytans storlek beror bland annat på antalet personer i hushållet. Vätskan absorberar solvärmeenergin tills den är tillräckligt varm och överför den via en värmeväxlare till en lagringstank inom solvärmesystemet. Vätskan kyls sedan ner, pumpas tillbaka till solfångarna och fullbordar cykeln.

Lagringstanken inom solvärmesystemet kan försörja huset med värme även när solen inte skiner. Under vintern finns det dock inte tillräckligt med solenergi tillgänglig, och därför används solvärmeenergi oftast som komplement till andra genomströmningsvärmare och värmesystem, eller i fritidshus. Solvärmeenergi är kraftigt subventionerat av staten (gäller dock inte fritidshus och liknande).

Tillbaka till översikt