Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en solvärmepump?

En solvärmepump är en komponent i ett solvärmesystem. Den pumpar solfångarvätskan och transporterar den till lagringstanken. I större solvärmesystem kan solvärmepumpar också kopplas ihop till en grupp för att kunna leverera med större pumpkapacitet.

Solvärmepumpar har en eldriven motor som driver ett bladhjul som cirkulerar solfångarvätskan. Solvärmepumpmotorn är skyddad mot inträngande vätska med en kanister och mot överhettning genom att den monteras vid det kallare returflödet i solfångaren.

Om temperaturen mellan solfångaren och lagringstanken sjunker under angiven temperatur slår en controller på den. I moderna solvärmepumpar avgör controllern också den mängd vätska som ska cirkulerad och transporteras till lagringstanken. Det finns särskilda solvärmepumpar för beredning av varmvatten och de förhindrar tillväxt av legionella genom kontinuerlig cirkulation inom kretsen med rent vatten. Elektriciteten som krävs för drift är mycket låg jämfört med standard-cirkulationspumpar och kan genereras av ett fotovoltaiskt system. Solvärmepumpar är statligt subventionerat.

Tillbaka till översikt