Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är ett solenergisystem eller ett solkraftverk?

Ett solkraftverk, eller ett solenergisystem, genererar elektricitet eller värme från solens energi och kombineras ofta med andra värmesystem, som värmepumpar. Solenergisystem subventioneras av staten.

Fotovoltaiska system använder solfångare på taket för att absorbera solens strålar och konverterar dem sedan till elektricitet. Dessa solenergisystem består av ett nätverk med fotovoltaiska moduler som innehåller kiselsolceller. Kiselatomerna reagerar på solstrålningen och migrerar mellan lagren. Detta genererar likström, som sedan konverteras till användbar växelström av invertern. Elektricitet som genereras av detta solenergisystem används antingen direkt, matas in i det allmänna nätet eller lagras i en tank för senare användning.

Solenergisystemen som används för att generera värme kallas solvärmesystem. De konverterar solens energi till värme genom seriekopplade vakuumsolfångare som också är monterade på taket och som är fyllda med solfångarvätska. Den uppvärmda solfångarvätskan för värmen genom en värmeväxlare till en bufferttank som försörjer uppvärmningssystemet och varmvattensystemet. Med lagringstankar i solenergisystemet kan man använda värmen senare.

Tillbaka till översikt