Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är solkraft?

Solkraft är den vanliga termen för elektricitet som genereras av fotovoltaiska system. Solens naturliga energi används som energikälla och konverteras till elektricitet genom fotovoltaisk teknik.

System för produktion av solkraft består av ett nätverk med fotovoltaiska moduler som i sin tur består av sammankopplade solceller. Solceller är tillverkade i kisel. De positivt och negativt laddade atomerna i det översta lagret reagerar på solens strålar och migrerar mellan de många lagren i solcellerna. En inverter i det fotovoltaiska systemet konverterar likströmmen som genereras till växelström, dvs. hushållsel.

För att solkraften som genereras inte ska behöva konsumeras direkt eller matas in i det allmänna elnätet vid behov har fotovoltaiska system ofta en lagringstank. Vid användning i kombination med andra energigenerator som värmepumpar, solvärme eller andra uppvärmningssystem som kräver elektricitet för drift kan solkraftsystem säkerställa en hög grad av oberoende från energibolag. Solkraft är, som annan förnybar energi, subventionerad

Tillbaka till översikt