Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en solenergitank?

För att uppnå optimal effektivitet med solvärme och för att kunna använda denna energi när som helst krävs en solenergitank. Det finns solenergibatterier som lagrar elektriciteten som genereras av fotovoltaiska system och solenergitankar som lagrar värmeenergin från solvärmesystem. Tankens storlek beror på antalet personer som bor i huset och hur många uttag/kranar det finns. Inköp av solenergitank är subventionerat av staten.

Solenergitankar som används för värmevatten och/eller varmvatten är bufferttankar som håller det uppvärmda vattnet i isolerade tankar och därifrån försörjer värmesystemet eller varmvattenkranarna. Om den lagrade värmen inte längre är tillräcklig aktiveras en solvärmepump som pumpar värmen från vakuumsolfångarna till solenergitanken.

Elektriska solenergitankar är stora litiumjonbatterier som finns i olika utföranden och som har ett batterihanteringssystem och en laddningskontroll. De kan användas i kombination med andra värmesystem, som värmepumpar, för att försörja dem med den elektricitet som de behöver.

Tillbaka till översikt