Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en skruvtransportör?

Mekaniska skruvtransportörer transporterar material, oftast träpellets, från förvaringstanken till pannan. Till skillnad från pneumatiska insugssystem, som är alternativet, är de mer tystgående och billiga skruvtransportörerna utformade för korta avstånd på upp till sex meter, en höjdskillnad på upp till 30° och minimal böjning.

Hela systemet med transport av material kallas skruvtransportör. Det består av skruvhölje, en skruvtransportör med gänga och skruvskaft, en motor med skaftkoppling eller drivlina samt en ingång och en utgång. Skruvtransportören transporterar träpellets genom ett konstant roterande skruvskaft i ett rör från skruvhöljet i vilket pellets förvaras till pannans förbränningskammare. För att pellets ska glida ner automatiskt måste den ha ett lutande golv.

Pelletsvärmesystem och skruvtransportörer subventioneras av staten eftersom det är en förnybar energikälla. Skruvtransportören har en mycket låg elförbrukning som oftast kan täckas helt av ett fotovoltaiskt system, som också subventioneras.

Tillbaka till översikt