Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en säkerhetsventil?

Säkerhetsventiler inom stängda värmesystem, solvärmesystem eller vattenelement kallas också tryckavlastningsventiler. Säkerhetsventiler är lagstadgade och skyddar systemen mot skador som orsakats av övertryck. I vattenelement får säkerhetsventilen inte heller påverka vattnets kvalitet. I solvärmesystem måste de klara extra höga temperaturer och användning av vätska. Av säkerhetsskäl måste installation och regelbundet underhåll av alla system göras av en kvalificerad expert.

Om trycket överskrider det fördefinierade värdet öppnas säkerhetsventilen automatiskt och släpper ut övertrycket. När rätt trycknivå har uppnåtts stängs säkerhetsventilen igen. Vätska eller ånga som släppts ut samlas ihop och släpps ut genom en särskild utgång.

Möjliga orsaker till övertryck som kan resultera i att pannor eller rör spricker kan vara exempelvis defekta komponenter eller överhettning. Små tryckvariationer är normalt och absorberas av ett expansionskärl. Säkerhetsventiler är det sista alternativet och utlöses bara i nödfall.

Tillbaka till översikt