Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en rumstermostat?

En rumstermostat är en integrerad del av moderna värmesystem. Till skillnad från en standardtermostat, som också kallas temperaturreglering, är rumstermostaten inte monterad på elementet och mäter den faktiska temperaturen i just det rummet. Rumstermostater finns tillgängliga som manuellt programmerbara enheter med knappar eller pekskärm, och för användning via app i smart home-system.

Sensorer mäter den faktiska temperaturen i rummet. En mikrodator jämför detta värde med förinställd måltemperatur (kontrollvärde). Om det finns en avvikelse (kontrollvärde) kommer rumstermostaten att skicka en begäran till ställdonet om att te emot en signal och reglera temperaturen genom att mer eller mindre värmevatten strömmar genom uppvärmningsventilen. Detta reducerar värmekostnaderna och ger ett mer behagligt klimat.

Rumstermostater kan installeras i flera rum eller endast i ett referensrum. De bör installeras på en plats som är skyddad mot drag och direkt solljus och som inte är dolt. Det perfekta referensrummet är ett centralt rum i bostaden med ett värmebehov som ligger nära genomsnittet för alla rum

Tillbaka till översikt