Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är ett köldmedium?

Köldmedier är naturliga eller syntetiska vätskor med en låg kokpunkt, som används inom nedkylningsteknik och värmepumpar, och som transporterar värmeenergi.

Köldmediernas huvudsakliga egenskap är att de absorberar värmen i vätskeform och förångar till och med vid låga temperaturer. Det uppvärmda köldmediet i gasform komprimeras därefter av en kompressor, vilket ökar temperaturen. Köldmediet släpper sedan sin värme in i värmesystemet vid önskad hastighet. Det nedkylda köldmediet som nu är i vätskeform igen dekomprimeras och kyls ner ytterligare av en ventil, som stänger kretsen och låter det absorbera värme igen. Inom nedkylningsteknik samlas värme in från rummet som ska kylas ned genom förångning och släpps sedan ut utomhus.

Idag används oftast delvis halogenerade organiska fluorkarboner (PFC) eller hydrofluorokarboner (HFC) framför allt på grund av dess höga utgångseffekt. Andra biologiska, giftfria köldmedier är koldioxid, ammoniak, dimetyleter eller vatten. Det numera förbjudna köldmediet som tillverkades av klorfluorkarboner skadade ozonlagret på grund av klorin

Tillbaka till översikt