Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en pelletspanna?

Pelletspannor är värmegeneratorer och spelar huvudrollen i pelletssystem. Pelletspannor använder standardiserade träpellets för att producera värme för värme- och varmvatten.

Pelletspannor ska inte förväxlas med pelletskaminer. Pelletskaminer är fristående apparater som, precis som en braskamin, bara värmer upp ett rum. Pelletspannor i ett centralvärmesystem transporterar värmen som produceras till värme- och varmvatten och omfattar hela huset.

Pelletsvärmesystem består av en pelletspanna med brännare, en varmvattentank (vanligtvis en kombitank för värme- och varmvatten), pumpar, rörsystem och element. Pellets förvaras oftast i pannrummet där pelletspannan är installerad. De flesta pelletspannor arbetar med undermatade brännare, där standardiserade pellets matas in automatiskt av skruvtransportörer eller suganordningar och antänds av konstant glöd.

Pellets är tillverkade av pressade sågspån som har en hög energidensitet och kan brännas nästan utan sot. Regelbunden rengöring måste utföras mekaniskt. Eftersom pellets är en förnybar energikälla med hög effektivitet är de subventionerade.

Tillbaka till översikt