Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en högeffektiv pump?

Högeffektiva pumpar anpassar sig efter det faktiska behovet av uppvärmning och varmvatten. Pumparna används i värme- eller solvärmesystem eller i ett rörsystem för varmvatten som cirkulationspumpar. Som värmepump cirkulerar den högeffektiva pumpen det uppvärmda värmevattnet från pannan till lagringstanken eller till elementen och det avkylda vattnet tillbaka till pannan. I solvärmesystem säkerställer de cirkulationen av vätskan mellan solfångarna och lagringstanken. Som dricksvattenpump ser den högeffektiva pumpen till att varmvattnet cirkulerar som det ska.

Högeffektiva pumpar styrs elektroniskt och är utrustade med en speciell drivenhet, som permanentmagnetmotorn. Genom att använda permanentenergi kan pumpen drivas på ett mycket energibesparande sätt. Medan enkla värmepumpar förbrukar 575 kWh el per år förbrukar moderna högeffektiva pumpar endast 138 kWh per år. Därför reducerar en högeffektiv pump elförbrukningen med upp till 76 %.

Många nya högeffektiva pumpmodeller har också tillval och diagnosverktyg som kan nås via exempelvis smarttelefonen. I vissa fall gör det den hydrauliska balanseringen enklare.

Tillbaka till översikt