Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är värmeåtervinning?

Värmeåtervinning utvinner värmeenergi från använd rumsluft eller avloppsvatten och gör att den kan användas igen för att reducera förbrukningen av primärenergi. Detta sparar energi, sänker kostnaderna och reducerar CO2-utsläpp. De tre typerna av värmeåtervinning är rekuperativ, regenerativ och värmeåtervinning av värmepumpar.

Med rekuperativ värmeåtervinning strömmar nytt och använt värmetransportmedium (luft eller vatten) i separata strömmar. Värmetransportmediet strömmar växelvis genom plattorna i en plattvärmeväxlare vilket ger ett nästan underhållsfritt, hygieniskt sätt att återvinna värme på.

Vid regenerativ värmeåtervinning sparas värmen i en lagringstank. Ett typiskt exempel är den roterande värmeväxlaren, där den lagrade energin från värmetransportmediet strömmar in i det färska värmetransportmediet. Denna typ av värmeåtervinning är inte lika hygienisk som den rekuperativa metoden och kräver mer underhåll.

Vid värmeåtervinning av värmepumpen används inte bara värmen från det förbrukade värmetransportmediet, utan den förstärks också genom kompression så att den kan användas för uppvärmning och varmvatten.

Tillbaka till översikt