Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en geotermisk sond?

Geotermiska sonder är, liksom kollektorslangarna, värmeväxlare som använder värmeenergin från jorden. De geotermiska sonderna används tillsammans med en saltlösning-till-vatten-värmepump (geotermisk värmepump) för att generera värme för värmesystemet och varmvattnet. De subventioneras av staten som en miljövänlig värmepump.

Till skillnad från geotermiska sonder, som placeras ut horisontellt precis under frostlinjen, tar geotermiska sonder upp mycket lite plats på fastigheten. De använder geotermisk energi från djupet, som ligger konstant på mellan 5 °C och 10 °C under hela året. Rörsystemet med geotermiska sonder placeras vertikalt med ett djup på mellan 30 och 200 meter, och i detta fall krävs tillstånd från myndigheterna för borrning.

Saltlösning, en blandning av vatten och frostskyddsmedel med mycket låg kokpunkt, cirkulerar inuti den geotermiska sonden. Saltösning/vatten-värmepumpen komprimerar ångan, ökar temperaturen och överför värmen till lagringstankarna för uppvärmning och varmvatten. Saltlösning/vatten-värmepumpar med geotermiska sonder har en enastående effektivitet, men är dyrare än kollektorslangar på grund av borrningen som måste göras.

Tillbaka till översikt