Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad en geotermisk värmepump?

Geotermiska värmepumpar, även kallade saltlösning/vatten-värmepumpar, är de mest energieffektiva och miljövänliga värmesystemen som finns och de är därför kraftigt subventionerade av staten. Den lilla elektricitet som krävs för att hålla systemet i drift kan exempelvis genereras på ett klimatneutralt sätt genom fotovoltaik.

Geotermiska värmepumpar samlar in geotermisk energi, vilket innebär värme från jorden som är tillgänglig året runt, som en naturlig energikälla. Köldmediet förångas och komprimeras med geotermisk energi och överförs via en värmeväxlare till värmesystemet, som i sin tur värmer upp element och varmvatten. Gasblandningen komprimerad, kondenseras och cykeln är fullförd.

Det finns geotermiska värmepumpar som använder geotermiska sonder, och de som använder kollektorslangar. De geotermiska sonderna tar upp mycket lite plats och är mest effektiva eftersom de hämtar värmen djupt ner i marken. På grund av borrningen som behöver göras är detta alternativ dock dyrt och måste först godkännas av myndigheterna. Installation av kollektorslangar är oftast bara anmälningspliktigt och de läggs ut nära markytan, precis under frostlinjen, vilket ger betydligt lägre installationskostnader. Ytan som krävs för kollektorslangarna är ungefär dubbelt så stor som ytan som ska värmas upp, och detta område kan man inte bygga på.

Tillbaka till översikt