Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är geotermisk energi?

Geotermisk energi är värme som lagrats i en tillgänglig del av jordskorpan. Det är en utsläppsfri förnybar energi som finns tillgänglig året runt, var som helst, och som är kraftigt subventionerad av staten.

Man skiljer mellan direkt och indirekt användning av geotermisk energi. Medan geotermiska värmepumpar (saltlösning/vatten-värmepumpar) används för uppvärmning, nedkylning och varmvattenberedning och använder värmen som finns nära jordens yta direkt för att förånga dess köldmedium och därmed starta värmepumpens process, innebär indirekt användning att man samlar in värmen i jorden och konverterar den till elektricitet. Vid kraftvärme konverteras den geotermiska energin samtidigt till elektricitet och används för uppvärmning.

Geotermiska värmepumpar (saltlösning/vatten-värmepumpar) som är utformade för hushållsvärmesystem använder vanligtvis geotermiska sonder som kräver tillstånd, eller skrymmande kollektorslangar för att samla in geotermisk energi. Mindre energieffektiva geotermiska spiraler eller diken används inte så ofta.

Tillbaka till översikt