Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är kollektorslangar för markvärme?

Precis som geotermiska sonder är kollektorslangarna för markvärme värmeväxlare som använder värmeenergin från jorden. I genomsnitt installeras kollektorslangarna 30 cm under frostlinjen. På grund av sättet som slangarna placeras, vilket liknar golvvärme med sitt slingrande mönster, tar kollektorslangar upp en stor yta på mark som man sedan inte kan bygga på. Installationsområdet måste vara ungefär dubbelt så stort som ytan som ska värmas upp.

Värmen från marken värmer upp saltlösningen – en blandning av vatten och frostskyddsmedel – som cirkulerar inuti kollektorslangarna tills den förångas. Därefter komprimerar den geotermiska värmepumpen ångan och ökar därmed temperaturen, och värmen överförs till lagringstankarna för uppvärmning och varmvatten.

Eftersom borrningen inte är så djup krävs oftast inget tillstånd. Kollektorslangarna är dock anmälningspliktiga. Kollektorslangarna är billigare än marksonder på grund av mindre komplicerat arbete, men kommer inte i närheten av marksondernas effektivitet på grund av temperaturvariationer. Eftersom de är en del av en saltlösning/vatten-värmepump subventioneras de av staten.

Tillbaka till översikt