Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad betyder daggpunkt inom värmeteknik?

I allmänhet är daggpunkten den temperatur där ånga kondenseras. Beroende på vilket bränsle som används finns det en varierande mängd värmeenergi kvar i avgaserna vid förbränning. Genom en nedkyld returtemperatur uppnår kondenstekniken den daggpunkt som krävs, och värmeenergin kan användas igen av värmesystemet.

Värmevärdet indikerar den termiska energin hos ett värmesystem vid total förbränning, inklusive återvinning genom kondensvärmen i avgaserna. Den återvunna värmeenergin är upp till 6 % av värmevärdet för olja (daggpunkt: 47 °C), upp till 9 % för flytande gas (daggpunkt: 57 °C) och upp till 11 % för naturgas (daggpunkt: 57 °C).

Denna typ av värmeåtervinning är inte bara miljövänlig, den reducerar även värmekostnaderna eftersom energin annars skulle ha förblivit oanvänd. Kondenserad oanvänd ånga skadar till och med skorstenen eftersom den leder till mer sot. När värmepumpar används för nedkylning under sommaren får daggpunkten i bostadsutrymmet inte uppnås, då bildas kondens i bostadsutrymmet.

Tillbaka till översikt