Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är solfångarvätska?

Solfångarvätska är en bärare som består av en blandning av vatten och propylenglykol i kretsen hos ett solvärmesystem. Endast i luftburna solvärmesystem används ingen solfångarvätska.

Solfångarvätskan värms upp av solvärmen och strömmar genom solfångarna till värmeförvaringstanken där värmeväxlare överför energin till uppvärmning och varmvatten. Den nedkylda solfångarvätskan strömmar tillbaka till solfångarna och värms upp igen.

För att solfångarvätskan ska få ett bra flöde måste den kunna motstå höga temperaturer och temperaturer under nollan. Därför har en vatten/glykol-blandning med ett blandningsförhållande på ca 50 % etablerats för användning som solfångarvätska, ibland i kombination med korrosionsskyddsmedel. En insamlingstank absorberar solfångarvätskans ånga för att skydda värmesystemet om trycket blir för högt på grund av höga temperaturer. I vissa värmesystem dräneras solfångarvätskan vid mycket låga temperaturer. Årlig kontroll av solfångarvätskan säkerställer korrekt funktion och skydd. Om solfångarvätskan blir grumlig måste den bytas ut, vilket oftast inträffar efter ca. fem år.

Tillbaka till översikt