Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är en kondenserande kombipanna?

Kondenserande pannor är kompakta värmegeneratorer, oftast vägghängda. Kondenserande pannor är det senaste i utvecklingen av lågtemperaturpannor som sparar 10 % eller mer av uppvärmningskostnaden och är mer miljövänlig. Sedan 2015 är kondensteknik lagstadgad standard för konventionell värmeteknik på grund av sin effektivitet.

En kondenserande panna kan konvertera nästan all termisk energi (värmevärde) hos bränsle, som gas eller olja, till värmevatten och varmvatten. Om det inte uttryckligen anges att det handlar om en kondenserande oljepanna är det en kondenserande gaspanna man syftar på. Det finns kondenserande kombipannor som genererar värme för värmevatten, och sådana som dessutom producerar varmvatten. Den senare är en kompakt panna som värmer upp en extern vattentank, eller en kombipanna med en integrerad genomströmningsvärmare, eller med en extra, liten lagringstank.

Förbränning av bränsle genererar avgaser, vilka kyls ner till 56 °C genom kondensteknik för att kondensera vattenångan i bränslet och för att använda värmen som är ett resultat av kondenseringen. Kondenseringen kan omhändertas i kondenserande pannor med en kapacitet på upp till 200 kW via avloppsröret och resterande gaser via ett avgasrör i plast.

Tillbaka till översikt