Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är kraftvärme?

Kraftvärme är den allmänna termen för processer där elektricitet och värme genereras samtidigt. Värmen som genereras används för att försörja värmesystemet och, i en separat krets, varmvattnet. Elektriciteten från kraftvärmen förbrukas direkt av en- eller flerfamiljshuset. Överskott går in i det allmänna elnätet.

Till skillnad från konventionella generatorer används även värmen som genereras, vilket ger en högre grad av effektivitet. Detta reducerar energikostnaderna och CO2-utsläppen, och därför subventioneras det av myndigheterna, i synnerhet i samband med bränslecellsteknik. Mini- eller mikro-kraftvärmesystem används i en- och flerfamiljshus, medan centrala kraftvärmesystem används i byggnadskomplex.

Med kraftvärme genereras elektricitet genom förbränning eller fysiska reaktioner. Överskottsvärme som genereras genom denna process överförs via en värmeväxlare till bufferttanken och värmevattnet. Eventuell vattenånga i avgaserna kondenseras och denna värme används för att värma upp varmvatten. Det är också möjligt att koppla ihop kraftvärmen med en absorptionskylskåp och därmed använda den för kylning.

Tillbaka till översikt