Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Vad är centralvärme?

Ett centralvärmesystem är ett samlingsvärmesystem som värmer upp alla element i en byggnad samtidigt. I de flesta fall levererar det även varmvatten i en separat värmekrets. Vissa centrala värmesystem använder fjärrvärme från ett energibolag, andra använder lokal uppvärmning. Om ett lokalt värmesystem används finns en panna eller en kondenserande panna installerad i pannrummet. De huvudsakliga bränslena som används är olja eller naturgas.

Värmen som uppstår genom förbränning matas antingen in direkt i värmeväxlaren, som använder den för att värma upp vattnet, eller kompletteras med kondensvärmen från gasen, vid kondenserande pannor. Cirkulationspumpar används för att cirkulera värmevattnet i rörsystemet och försörja alla element med värme, som sedan kan regleras genom termostater som sitter på elementen. Det avkylda värmevattnet strömmar tillbaka till pannan och cykeln är fullbordad.

Moderna centralvärmesystem kan också kombineras med alternativa energikällor, som solvärme eller värmepumpar, som subventioneras av staten. Små modulära värmekraftverk som en energikälla för centralvärme kan producera elektricitet i tillägg till uppvärmning och varmvatten genom kraftvärme.

Tillbaka till översikt