Hitta
Kontakta oss
Hitta din Vaillant-partner

Energiskolan del 1.1: Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Det finns flera lite större saker du kan göra för att få ner energikostnaden – som att installera solceller eller en värmepump. Med en modern värmepump kan du spara hela 75 procent av energikostnaderna. Men du kan också se över ditt beteende i vardagen, här och nu, och på så sätt pressa ner kostnaderna. Du kan börja med dessa tips:

✔️ Sänk temperaturen 1 grad

Ingen vill frysa hemma, men visste du att bara genom att sänka inomhustemperaturen en grad minskar du energianvändningen med fem procent? Prova att sänka temperaturen i utrymmen som inte behöver vara så varma – som hallen, källaren, tvättstugan eller förrådet. En lägre temperatur i sovrummet bidrar ofta till att man sover bättre.

✔️ Dra ur sladdar

Apparater i viloläge drar också ström. Ta för vana att dra ur sladden när det är färdigladdat och när du inte använder apparaterna. Mobilladdare, tv, spelkonsol och dator i viloläge är klassiska strömtjuvar. Ett tips är att skaffa grenkontakter så att du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck. På det sättet kan du spara 10 till 20 procent av din hushållsel, vilket blir många tusenlappar på sikt.

✔️ Släck lampor

Spara el genom att släcka lamporna i rum där du inte befinner dig – och byt ut alla gamla lampor till LED-lampor och lågenergilampor. En LED-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa och förbrukar ungefär en femtedel så mycket el.

✔️ Vädra kort och intensivt

Även om det är kallt ute vill du kanske vädra ibland. Då är det bättre att öppna alla fönster och ha korsdrag en kort stund. Låt inte ett fönster eller en balkongdörr stå på glänt länge.

✔️ Befria elementen

Det kan vara lockande att möblera framför elementen, eller täcka dem med gardiner – men tänk på att du blockerar värmespridningen. Håll fritt och luftigt runt elementen så att värmen kan cirkulera.

✔️ Draperi och gardiner

Häng upp ett draperi innanför ytterdörren för att minska drag. En enkel åtgärd som ger god effekt i en villa – men också i en lägenhet som ligger längst ner eller där det är dragit i trapphuset. Gardiner och persienner kan också bidra till att hålla kylan ute och behålla värmen i rummet.

Så sparar du energi i badrummet

  • Duscha smart. Att duscha fem minuter i stället för en kvart innebär ungefär 500 sparade kilowattimmar (kWh) per år. Ett annat trick som sparar varmvatten är att byta till ett snålspolande duschmunstycke. Moderna sparmunstycken spolar cirka 12 liter i minuten jämfört med äldre som spolar 35, utan att det egentligen påverkar din duschupplevelse.
  • Har du badkar? Njut av ett bad då och då men tänk på att det är mycket mer energieffektivt att duscha. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • Byt ut dåliga packningar direkt. Droppande varmvattenkranar kan läcka för motsvarande 500 kilowattimmar om året.
  • Stäng av handdukstork och golvvärme när du reser bort.

Vad är en kWh egentligen?

Du har säkert sett att det står kWh på din elräkning. Det betyder kilowattimme, men vad innebär det? Watt är måttenheten för effekt, och räknar ut hur mycket energi det går åt att uträtta ett visst arbete per tidsenhet – det kan handla om allt från att värma vatten till duschen till att ladda en mobiltelefon. 1000 watt = 1 kilowatt. Med en kilowattimme menas energin som går åt på en timme.

För att få fram hur mycket energi som till exempel en apparat använder multiplicerar du effekten med tiden du använder apparaten. Om du har på infravärmen på balkongen under 6 timmar med effekten 1000 W förbrukar du 6 kWh el.

Vad kostar en kWh?

Priset styrs bland annat av tillgång och efterfrågan samt om du har fast-, rörligt- eller mixavtal. Avgift för elcertifikatsavgift och moms tillkommer och ibland en fast årsavgift från elhandlaren. För svenskar i lägenhet var den genomsnittliga elkostnaden 2021 2,39-2,67 kronor per kWh. För husägare 1,75-1,97 kronor per kWh. Källa SCB, Statistiska centralbyrån.

Så sparar du energi i tvättstugan… och många fler tvättsäkra tips

Här är tre enkla tips som direkt gör skillnad:

1. Tvätta i 30 eller 40 grader i stället för 60 grader – då halverar du energiförbrukningen.

2. Kör alltid full maskin. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full, och tvätten blir inte renare för att det är mindre i maskinen.

3. Använd sparprogram – och slopa förtvätten om tvätten inte är hårt smutsad.

Fräscha upp kläderna – i stället för att tvätta i maskin

Har du för vana att slänga alla plagg i tvättkorgen så fort du använt dem? Tänk då om, det är bra både för miljön, ekonomin och inte minst för klädernas hållbarhet att tvätta mer sällan.

  • Vädra mer. Ull är ett material som sällan behöver tvättas, häng plaggen på vädring så rengör de sig själva. Även andra material blir naturligt fräscha av att vädras.
  • Spreja plaggen med linnesprej, ger fräschör och god doft.
  • Du kanske kan ta bort fläcken för hand i stället för att tvätta hela plagget? Prova att ta bort den direkt innan den hinner ”gro in” i tyget.
  • Husmorstricket: Förvara en påse lavendel i garderoben för väldoftande kläder.
Torka på bästa sätt – 3 tips

1. Centrifugera tvätten på så högt varvtal som möjligt. Det är det mest energisnåla sättet att få bort vattnet ur kläderna.

2. Om du har möjlighet, torka sedan tvätten på tvättlina eller torkställning. Passa på under sommaren att hänga kläderna utomhus i sol och vind. Det är gratis och kläderna mår dessutom bäst av att torka hängande. Torktumlare sliter på kläderna.

3. Torktumlare eller torkskåp? Torktumlaren drar mindre energi.

Fler tips: Skaffa solceller och värmepump

Vill du göra mera? Här är några tips på lite större åtgärder som sparar energi hemma:

  • Täta kring fönster och dörrar med nya tätningslister för att hålla kvar värmen inne och sänka energiförbrukningen. Gamla och slitna tätningslister kan orsaka drag.
  • Börja producera egen förnybar energi genom solceller och vindsnurror.
  • Skaffa en modern värmepump. Visste du att med en sådan kan du spara upp till 75 procent av energikostnaderna? Läs mer här
  • Tilläggsisolera villan och byt till modernare fönster.

Läs nästa del:

Här är de största energibovarna i hemmet som slukar mest energi.

ALLA DELAR I ENERGISKOLAN

DEL 1: Se över din energiförbrukning

Tema: Se över ditt beteende och gör aktiva val för att spara energi i ditt hem.

Så kan du enkelt spara energi i vardagen

Vill du spara energi hemma och enkelt göra en insats både för din plånbok och klimatet? Här är tipsen som gör dig mer energismart varje dag – du kan börja nu direkt.

Här är hemmets största energibovar

Vill du spara energi hemma, utan att ge avkall på komforten? En bra start är att ha koll på vilka funktioner och apparater som slukar mest energi.

Spara nu Få resultat direkt

Spara energi i köket: Här är de viktigaste tipsen

Ett rum som används kräver energi – hur kan vi spara energi på ett enkelt sätt och få ner kostnaden? Här är tipsen som gör skillnad.

DEL 2: Hur värmer du upp ditt hus?

Tema: Guide om olika värmelösningar och fördelarna med värmepumpar.

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Hur värmer jag bäst upp min villa? Uppvärmning och varmvatten står för den absoluta merparten av energikostnaden. Som tur är går lönsamma och klimatsmarta val ofta hand i hand.

Så mycket kan du spara med en värmepump

Om jag känner mig intresserad av värmepump; hur går jag vidare, vilken pump passar bäst? Hur mycket kan jag sänka min energikostnad med en värmepump?

De tio vanligaste frågorna om värmepumpar

Christian Petersen (Produktchef Värmepumpar, Vaillant Norden) svarar på konsumenternas frågor.

DEL 3: Kunder berättar – så mycket energi sparade vi

Så fick Maria och Emil ner sin elförbrukning med 30 procent

Maria Karlsson och Emil Larsson skaffade en bergvärmepump, och har nu skön och jämn värme i hela huset.

"Vi halverade våra energikostnader"

När Bert-Ove Andersson och hans bror tog över föräldrahemmet utanför Varberg var det viktigaste att modernisera uppvärmningen.

Värmepumpen säkrade nyårsfirandet i sommarhuset

Sommarstugan i Hällevik byggdes om i gammal stil och kompletterades med en toppmodern värmelösning från Vaillant.

Del 4: Så fungerar Vaillants produkter i vardagen

”Folk blir chockade över hur mycket de kan spara”

Tekniken idag är så mycket bättre än för 20 år sedan. Det är väldigt effektiva maskiner, säger Johan Björklund, Vaillant-installatör i Sölvesborg.

”Det roligaste med mitt jobb är att lösa folks problem”

Speciellt när det handlar om ekonomin, som ju är viktigast för de allra flesta, säger Marcus Hermansson, Vaillant-installatör i Karlskoga.

Fotriktigt och flippat? Så behöver inte miljövänliga val vara

Familjen Bullinger i Hvidovre har byggt ett hus som minimerar påverkan på klimatet. Därför är det ingen slump att de valde en grön värmelösning i form av en värmepump från Vaillant.